Tuesday, 2 June 2015

Kenapa Dentistry Bukan Medic

syafi khizar | 23:51 | 3Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Yaya sering diajukan soalan sebegini rupa. Kenapa nak pilih kos DENTISTRY instead of MEDICINE? Hai manusia.. Kenapa rajin sangat nak ambil tahu hal orang lain? Eh, takla. Yaya tak bermaksud 'mereka' suka jaga tepi kain orang..

Kedua-2 kos ada pros & cons..

Yaya fikir untuk masa depan..

Mostly, Dentist akan berkerja office hour, so, akan ada masa untuk family bila dah ada keluarga sendiri. Doctor perubatan pula bertugas tak kira masa in addition, ada on-call lagi.. =d

Dentist belajar lebih teruk daripada Doctor tapi kerja lebih mudah daripada doktor. Mudah macam mana? Mudah dari segi masa, tenaga..

Gaji dentist agak lumayan juga sekarag ni malah lebih tinggi daripada gaji doktor perubatan..

Dentist kaya! Tambahan kalau buka klinik pergigian sendiri. Kos untuk satu set kerusi dan alat-2 untuk merawat pesakit boleh mencecah ke 1 juta ringgit. Kalau cabut gigi, buat gigi palsu, pakai braces.. Hai.. Berapa dah kos untuk semua tu. As you know, semua kos untuk rawatan gigi mahal-2 sekarang ni.. Kalau sorang patient sekali datang dikenakan kos sebanyak RM30, kalau 10 orang. haaa, RM300 sehari.. Kalau darab seminggu? Darab sebulan? Darab setahun? =b

Paling menarik, dentist takde on call.. Ok, some of them may have the 'on call' but on an emergency cases.. Mostly, semua dentist akan relax lepas pukul 5 pm..

Jadi dentist boleh asah skill pujuk memujuk kanak-2 untuk dapatkan rawatan.. Mainly.. Sebab dapat berinteraksi dengan kanak-2 Yaya jadikan Dentist sebagai pilihan kerjaya masa akan datang.. Seriously, Yaya memang suka pujuk kanak-2 untuk pergi jumpa dentist, rasa comel.. Em.. Kanak-2 tu yang comel, bukan Yaya.. Plus, boleh dengar kanak-2 tu bercerita masa tengah buat rawatan..

P/s :

- Sekadar pendapat sendiri..
- Entry merepek untuk ini hari
- Entry kurang memuaskan hati
 =3

3 comments:

  1. yeah. Absolutely agree with all your opinions sis. Tp kadang2 mmg tension bila semua dok tanya why dentistry instead of medic. Yaya year brape dah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Supposed to be Year 1, but I'm not taking Dentistry . Yaya tak datang iv hari tu , ada masalah . No luck on Dentistry .

      Delete
    2. Laa yeke..But its okey dear, rezeki yaya di kos lain in shaa Allah. Allah sebaik-baik perancang. All the best dear :)

      Delete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥