Saturday, 15 August 2015

9 Shortcut Simbol Windows yang Perlu Diketahui

syafi khizar | 08:12 | 10Comments |
Bismillah . . .

Assalamualaikum . .

Pernah nampak tak gambar bawah ni pada keyboard korang ?


Er , tak pernah nampak ? ~_~ Cuba cek betul-2 balik . Ada ? Okay ada . 


Sebenarnya , simbol windows tu banyak fungsinya . Kita je yang noob . tak tahu . Eceh . Noob katakauuu . Jom tambahkan sedikit ilmu pengetahuan tentang shortcut-2 yang boleh kita gunakan bersama-sama Simbol Windows ni . 

1. Screen Lock

Tekan simbol Windows + L . Dia akan directkan pada screen lock laptop kita . Jadi , kita tak bimbang sangat la kalau tiba-2 nak keluar sekejap , kemudian ada orang nak godek-2 laptop kita ni.


2. My Computer / PC Manager

Tekan simbol Windows + E akan direct kan kamu pergi ke My Computer , Tak perlu susah-2 klik sana sini untuk mencari My Computer / PC Manager .


3. Desktop

Tekan simbol Windows + D. Kalau dah gelabah sangat , tiba-2 bos buat spotcheck masa kerja , tekan je  Windows + D , kamu akan direct terus pergi ke Windows . Jadi , bos takde la kata kamu main-2 masa kerja . =P


4. Keyboard Virtual

Tekan simbol Windows + R ,  Kemudian , tulis osr , akan terkeluarlah satu keyboard virtual pada screen laptop . :) Macam mana rupa dia ? Macam ini :



5. Magnification Windows 

Tekan simbol Windows + '-' / '+' . Dengan cara ni , kita dapat besarkan atau kecilkan windows kita . Kalau agak besar sangat , kita boleh kecil kan , kalau agak-2 tulisan tu kecil sangat , kita boleh besarkan .


6. Tukar Tab Menu dalam Satu Windows yang Sama 

Macam Yaya , Yaya suka buka banyak-2 tab dalam Google Chrome , jadi untuk ubah kepada tab yang kita nak , Tekan CTRL + TAB , nanti , dia akan ubah sendiri tab mana yang kita nak . 


7. Tutup Tab Menu yang Banyak dalam Satu Windows 

Tekan Windows + W , kita akan tutup tab menu yang kita nak tutup .


8. Start

Tekan CTRL + ESC , dengan cara ini , kita akan di direct kan kepada menu Start . Tak payah nak klik-2 Start da .


9. Tutup Windows / Program yang dibuka 

Tekan ALT + SPACE + C , kita akan tutup windows yang kita tengah buka . Tak perlu klik pangkah di hujung kanan desktop da .

Dulu Yaya ada buat satu entry tentang 100 Shortcut yang perlu diketahui ketika menggunakan komputer . Klik lah kalau nak tahu .

Yaya nak ajak kawan-2 mendaftar sebagai Agent Affliate Simple Hijab . Untuk mendaftar , klik SINI .

10 comments:

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥