Wednesday, 11 May 2016

Save Webpage as Image / PDF

syafi khizar | 23:31 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .


Okay , saja nak kongsi . Yaya tau , ramai manusia tak tahu dan tak reti nak aplikasikan ICT dalam kehidupan . Tak kurang juga yang terlebih expert , sampai boleh hack semua benda . Apa yang Yaya nak ajar hari ni , semuanya simple-2 je . 


Pernah tak korang nak save something tu , mostly dari Web la kan , tapi kalau korang tekan Save As , dia akan save dalam bentuk Webpage . Dan ada juga sesetengah application / software , korang taknak print benda tu , nak save je , tapi dia save as Webpage . Jadi , Yaya nak ajar cara untuk save Webpage as image / PDF , maksudnya , boleh download macam biasa dan bila kita nak buka balik apa yang kita download tu , tak perlu internet pun . 


1. Buka mana-2 Webpage yang korang nak save / download .

2. Tekan bahagian Print 

3. Akan keluar pop-up window untuk Print 


4. Dekat bahagian Destination , tekan perkataan Change


5. Dekat bahagian Change tu , pilih Save as PDF


6. Dah siap , sekarang boleh buka apa-2 yang kita nak save tu dalam bentuk PDF .


Mudah kan ?

1 comment:

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥